Poletje sodi med letne čase, ko je sonce najmočnejše, to pomeni povečana možnost dehidracije, izčrpanosti, splošne oslabelosti in sončarice. Človeško telo je mehanizem, katerega delovanja znanost še ne zna do potankosti pojasniti. V poletnih mesecih je smiselno upoštevati nekaj nasvetov, za ohranjanje ravnovesja telesa in duha, da nam vročina ne bo posrkala naše energije. Nekatere telesne zakonitosti pa so ljudem vendarle znane že od davnih časov in so jih opisovali glede na takratno razumevanje telesa. Indijska tradicionalna medicina imenovana Ajurveda že več tisočletij temelji na treh temeljnih načelih imenovanih doše. Z osnovnim poznavanjem Ajurvede lahko damo telesu, kar potrebuje, da se uravnovesi, prečisti in si napolni energetske akumulatorje, ki nam bodo dajali moč premagovati izzive, dosegati cilje in ohranjati dobro zdravje in počutje čez vso leto. S stališča Ajurvede je za zdravje nujno, da na tip telesa uskladimo pet vidikov življenja; prehrano, telesno dejavnost, vsakdanji red, umsko dejavnost in okolje. Če tega ne storimo se poruši ravnovesje med došami in nastopi bolezen. V poletnih mesecih toplo podnebje in suh zrak povzročita dehidracijo in s tem splošen presežek vate (energijskega principa, ki je sestavljen iz elementov zraka in etra). Običajno pri sebi opazimo tudi zmanjšan in nestabilen tek, kar je posledica motnje v delovanju pitta energije (energijskega principa, ki je sestavljen iz elementov ognja in vode). Prav tako lahko opazimo zmanjšanje kapha energije (energijskega principa, ki je sestavljen iz elementov vode in zemlje), kar povzroča slabost in izčrpanost. Za dobro pripravo na poletje moramo torej spoznati metode, ki nam bodo pomagale zmanjšati vato, povečati kapho in v ravnovesju ohranjati pitto.
Prehrana in življenjski slog
Ajurveda pojasnjuje način življenja za poletne mesece, poseben poudarek je na prehrani in življenjskem slogu, katerega je smiselno prilagoditi poletnim razmeram. Pri prehrani je zelo pomembno, da izberemo sladko, sočno in lahko hrano. Izogibajte se preveliki količini pikantne oziroma začinjene hrane, v svojo prehrano vnesite več tekočih živil. Pogosto pijte hladno vodo, vendar nikoli med obrokom ali takoj po njem, vsekakor pa so zelo koristni sveži in sezonski sveži sadni sokovi, kot sta limonin sok in sok iz lubenice. Najboljša izbira jedi za poletje so solate in juhe, pogosto pa lahko uživate tudi kuhan riž, jogurt in pinjevec. Vsaka sprememba letnih časov je idealna za načrtovanje razstrupljanja. Zadržujte se na hladnih mestih in se izogibajte prekomerni izpostavljenosti soncu, če pa se temu ne morete izogniti, nanesite olje ali pasto sandolovine, ki je bil dalj časa izpostavljen soncu. Nosite ohlapna in lahka oblačila in tako preprečite, da bi se vaše telo preveč segrelo. Dnevno vadbo omejite na 75% svojih zmožnosti. vsekakor pa si tekom dneva večkrat odpočite ali pa si privoščite krajši spanec. Včasih se ob spremembi podnebja naša odpornost zmanjša tudi ob upoštevanju vseh navedenih nasvetov, zato za potrditev katere koli diagnoze obiščite strokovnjaka oziroma zdravnika. Ohranjanje zdrave biokemije v telesu in uravnoteženje ognjenega načela pa olajša tudi sveže sadje in zelenjava, ki je v poletju na voljo v obilju tudi v lastnih vrtovih in na tržnicah.
Zdrav prebavni ogenj
Prebavni ogenj se v Ayurvedi imenuje Agni, njegovo nasprotje pa je ama, to so lepljive, na pol prebavljene obloge, ki se kopičijo v telesu in povzročajo bolezni. Kako obnovimo Agni? Po Ajurvedi določena hrana in zelišča izboljšajo kvaliteto Agnija in iz telesa čistijo amo. Eden najboljših je svež ali suh ingver. Koreniko ingverja lahko kupimo v vseh večjih trgovinah in tržnicah, suh ingver pa praktično v vseh trgovinah s prehrano. Ingver lahko uporabimo v juhah, omakah, rižu, prilogah in celo v sladicah. Iz svežega ingverja lahko pripravimo čaj, lahko ga žvečimo ali pa ga nastrganega potresemo na solate. Za obnovo Agnija lahko vsak dan žvečimo manjšo količino svežega ingverja. Pred kosilom lahko zdrobimo manjši košček ingverja ( za velikost kovanca ), dodamo nekaj kapljic limone in ščepec soli ter pojemo to zmes pol ure pred jedjo. Ostale začimbe in dišavnice po Ajurvedi, ki obnavljajo Agni in čistijo amo so; cimet, gorčica, klinčki, poper, kardamom in hren. Iz cimeta in klinčkov si lahko pripravimo čaj, ki ga lahko uživamo toplega ali hladnega ali pa kot napitek z mlekom. Če dodamo te začimbe mešanici jogurta in vode v razmerju 1:1, dobimo odličen ajurvedski pripravek, tradicionalno imenovan lasi. Ta napitek je osvežilen, izvrstnega okusa in ga lahko uživamo tudi po jedi.
Življenjska energija - prana
Poletje je tudi čas ko lahko prezračimo svoje telo v naravi in se nastavimo blagodejnemu vplivu zraka, sonca in vode. V naravi je več negativnih ionov, nosilcev življenjske energije, ki jih vdihavamo. Gibanje na svežem zraku ali pa počitek na terasi ob morju ali pa v prijetni senci na vrtu obnavlja telesne rezerve telesne energije in izboljša celično presnovo. Prano ali življenjsko energijo vsrkavamo s hrano, vodo zrakom, meditacijo ter skozi medsebojne prijateljske odnose. Ne pozabimo na strpnost, sočutje in univerzalno ljubezen do vsega kar je okrog nas. Usklajeni z okoljem in z naravo, prečiščenega duha bomo tudi zase dobili kar največ.
Ni komentarjev:
Objavite komentar